Ενδυνάμωση του νου και λήψη αποφάσεων

Ενδυνάμωση του νου και λήψη αποφάσεων

🦾Ενδυνάμωση του νου και λήψη αποφάσεων

☯Η πνευματική μας διάυγεια είναι σύμμαχος για για την ορθότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

✔Διαβάστε στο άρθρο ορισμένες ασκήσεις για να ενδυναμώσετε την πνευματική σας διάυγεια και για να χτίσετε σταδιακά την δική σας διαδικασία λήψεως αποφάσεων.

Εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας που όλος ο πλανήτης έχει να αντιμετωπίσει, ο καθένας από μας καλείται να πάρει γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις τόσο για να διασφαλίσει την ψυχική και πνευματική του ισορροπία, όσο και για να αντιμετωπίσει υγειονομικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, καλούνται ιδιαιτέρως οι άνθρωποι που κατέχουν ηγετικές θέσεις, να εξετάσουν ένα ευρύ φάσμα δεδομένων για να αξιολογήσουν τις ποικίλες επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας και να πάρουν ορθές και μακροπρόθεσμες αποφάσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται να έχουμε ισχυρή πνευματική διαύγεια, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας, να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και να επιλέξουμε να δράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανεξάρτητα από τις δύσκολες περιστάσεις.

Προκειμένου να πετύχουμε την πνευματική διαύγεια, χρειάζεται να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης, ώστε να χτίσουμε σταδιακά την πνευματική μας δύναμη.

Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες ασκήσεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εξασκήσετε το πνεύμα σας. Είναι χρήσιμες, όχι μόνο, για να βγείτε αλώβητοι και πιο δυνατοί από αυτή την δύσκολη συγκυρία, αλλά και για να χτίσετε σταδιακά ένα ισχυρό πνεύμα.

1.      Εστιάστε την προσοχή σας στο παρόν.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να εστιάσετε τη σκέψη σας στην παρούσα κατάσταση, όχι στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον, αλλά στο τώρα. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσετε να αντιληφθείτε και να αποδεχτείτε τη νέα πραγματικότητα γρηγορότερα, ξεπερνώντας το συντομότερο δυνατό το στάδιο της άρνησης, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για να δράσετε άμεσα και αποτελεσματικά.

2.      Αγκαλιάστε τις αντιξοότητες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει να αναγνωρίσετε και να βιώσετε τα συναισθήματά σας απέναντι στο πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Μην προσπαθείτε να αποφύγετε τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά αναγνωρίστε τη δύσκολη κατάσταση, διατηρείστε την ψυχραιμία σας και αξιολογείστε τα πράγματα λογικά, ώστε να κάνετε πράξη τα σχέδιά σας. Επαναδιατυπώστε το πρόβλημα και δείτε το θετικό μαζί με το αρνητικό. Πάντα μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό μέσα στις δυσκολίες, που μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

3.      Εξασκήστε το νου σας.

Όπως το σώμα έτσι και ο νους χρειάζεται εξάσκηση για να μπορέσει να δυναμώσει. Πώς θα το πετύχετε αυτό? Διαβάστε, διαλογιστείτε, ακούστε μουσική, λύστε ασκήσεις. Μπορείτε να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί για να κρατήσετε το νου σας σε εγρήγορση. Η συνεχής άσκηση του νου, σας βοηθά να έχετε πολλές μικρές καθημερινές νίκες και αυτό σταδιακά σας ενδυναμώνει. α

4.      Προκαλέστε τον εαυτό σας. 

Όποια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση σας παρουσιαστεί έχετε την επιλογή να πιστέψετε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε. Το να προκαλέσετε τον εαυτό σας να βγει από την ζώνη ασφαλείας και να αντιμετωπίσει όποια πρόκληση, αυτό αυτομάτως αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας. Πιστέψτε στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα που μπορείτε να πετύχετε.

5.      Αντιδράστε θετικά στο περιβάλλον. 

Συνειδητοποιήστε ότι δεν είναι όλα στην σφαίρα επιρροής σας. Σταχυολογείστε τις προτεραιότητές σας, ώστε να ανακτήσετε τον έλεγχο των καταστάσεων που μπορείτε να διαχειριστείτε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να αντιδράσετε αποτελεσματικά σε αυτά που συμβαίνουν γύρω σας.

6.      Νικήστε το φόβο.

Φόβοι υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, είναι σημαντικό όμως να μάθουμε να τους διαχειριζόμαστε, διότι αυτό θα μας προσφέρει πνευματική δύναμη και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας για να τους υπερβαίνουμε. Η διαδικασία ελέγχου των φόβων μας, θα μας οδηγήσει στην πνευματική μας ανάπτυξη.

7.      Μιλήστε καλά στον εαυτό σας.

Όπως μιλάτε στους άλλους υποστηρικτικά και με αισιοδοξία έτσι χρειάζεται να απευθύνεστε και στον εαυτό σας. Και αυτό γιατί, όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν χρειάζεται να πιστέψετε ότι θα τα καταφέρετε.

8.      Απαλλαχθείτε από το «δεν μπορώ». 

Αντικαταστήστε τις λέξεις «δεν μπορώ», «ποτέ» και «ίσως» με τις λέξεις «μπορώ», «όταν» και βασικότερο όλων «θέλω».

9.      Η επιτυχία συμπεριλαμβάνει και αποτυχίες. 

Ο Winston Churchill είπε: « Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου». Συμφιλιωθείτε με τις άστοχες προσπάθειες και συνεχίστε μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα για εσάς.

10.  Εστίασε στις λύσεις. 

Πάντα θα προκύπτουν δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα. Αφιερώστε το 90% του χρόνου σας στο να βρείτε τις λύσεις και το υπόλοιπο 10% στο πρόβλημα.

11.  Να είστε ευγνώμονες.

Εκτιμήστε και νιώστε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχετε σήμερα. Θέστε το όραμα σας και τους στόχους σας και η ευγνωμοσύνη θα σας δώσει όλα αυτά που χρειάζεστε για να προχωρήσετε.

12.  Ορίστε τις στιγμές σας.

Όταν η αμφιβολία σας χτυπάει την πόρτα του νου και δεν αντιλαμβάνεστε πόσο μακριά μπορείτε να πάτε, θυμηθείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει μέχρι τώρα. Να επαινείτε τον εαυτό σας για όλα αυτά που έχετε πετύχει, για όλες τις μάχες που έχετε δώσει και όλους τους φόβους που έχετε ξεπεράσει.

13.  Επιδιώξτε την ενδυνάμωση κάθε μέρα.

Προετοιμασία, θετική στάση στις καταστάσεις, επιθυμία, αρχές και εστίαση στο στόχο είναι τα βασικά στοιχεία ενδυνάμωσης του πνεύματος. Εξασκηθείτε στην πνευματική δύναμη και θα εκπλαγείτε πόσα πράγματα μπορείτε να πετύχετε.